GAZA-STAD - De Palestijnse Gazastrook is vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag op twee fronten geteisterd door geweld. Door Israëlische luchtaanvallen kwamen zeker acht mensen om het leven. Ook het geweld tussen de radicaalislamitische Hamas en de rivaliserende Fatah-partij ging door.

Het leven in het straatarme gebied ligt plat, met gesloten winkels en scholen, lege moskeeën en straten die in handen zijn van gewapende strijders.

"De dood valt ons van alle kanten aan", aldus een 29-jarige inwoner van Gaza-Stad. "Israël doodt ons vanuit de lucht en Hamas en Fatah vanaf de grond."

Minibus

Israëlische gevechtstoestellen bombardeerden onder meer een gebouw dat door Hamas werd gebruikt en een minibus waarin leden van de organisatie reden.

Onder de slachtoffers waren zes leden van Hamas. Tijdens een beschieting in het zuiden van de Gazastrook, waar Hamas-strijders zich zouden hebben verzameld, vielen geen slachtoffers.

Reactie

Het Israëlische offensief is een reactie op een golf raketbeschietingen op Israëlische dorpjes in de buurt van de Gazastrook. Bij nieuwe Palestijnse raketbeschietingen raakten drie Israëliërs gewond.

De Israëlische premier Ehud Olmert zou de strijdkrachten het groene licht hebben gegeven voor verdere luchtaanvallen.

Een Hamas-woordvoerder kondigde op zijn beurt naast nieuwe raketbeschietingen ook andere gewelddadigheden aan. Hamas voerde ruim twee jaar geleden voor het laatst een zelfmoordaanslag uit in Israël.

Dodental

Tijdens onderlinge gevechten tussen Hamas en Fatah kwamen zeker twee mensen om. Daarmee is het dodental van vijf dagen voortdurend geweld opgelopen tot 54.

Beide partijen zitten in een regering van nationale eenheid, maar gewapende leden bestrijden elkaar op leven en dood. Oproepen van leiders tot eenheid en diverse bestanden worden niet opgevolgd.

Fatah-strijders vuurden onder meer raketgranaten af op de Islamitische Universiteit in Gaza, een Hamas-bolwerk.

Wetteloosheid

Opnieuw was vrijdag ook een journalist het slachtoffer van de wetteloosheid. Gewapende mannen, loyaal aan Hamas, ontvoerden bij een wegblokkade een Arabische televisiejournalist.

Militanten houden ook een andere journalist gevangen. De Britse BBC-correspondent Alan Johnston werd twee maanden geleden ontvoerd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Vredesproces

Het bloedvergieten torpedeert hernieuwde pogingen om een vredesproces op gang te krijgen. Zo maakten de Verenigde Staten onlangs een nieuw stappenplan bekend en hebben ook Arabische landen normale relaties met Israël voorgesteld op voorwaarde dat Jeruzalem zich terugtrekt uit de bezette gebieden.