PARIJS - De rechtse Franse premier François Fillon, donderdag in zijn functie benoemd door de nieuwe president Nicolas Sarkozy, heeft vrijdag de namen bekendgemaakt van de ministers in zijn nieuwe regering.

Zoals al werd verwacht wordt de socialist Bernard Kouchner, oprichter van Artsen zonder Grenzen, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Op de post Economische Zaken komt Jean-Louis Borloo. Hij moet de hervormingen doorvoeren die door Sarkozy zijn gewenst.

Vrouwen

Sarkozy en Fillon lijken met de samenstelling van het kabinet een breuk met het verleden te willen forceren en tegelijkertijd een hand te willen reiken aan de oppositie. De nieuwe regering bestaat voor bijna de helft uit vrouwen.

Opvallend is de benoeming van Rachida Dati, een rechter van Marokkaanse afkomst, als minister van Justitie. Zij wordt de eerste allochtoon op een toppositie in de Franse regering. In totaal zitten er vijftien ministers in het kabinet, dat is de helft minder dan onder president Chirac.

Oud-premier Alain Juppé wordt vice-premier en minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Hervé Morin gaat leiding geven aan het departement Defensie. Hij is een vertrouweling van François Bayrou, een centristische kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen die het in de eerste ronde moest afleggen tegen Sarkozy en de socialiste Ségolène Royal. Morin vervangt Michélè Alliot-Marie die doorschuift naar Binnenlandse Zaken.