AMSTERDAM - Documenten als paspoorten en rijbewijzen zijn binnenkort in tientallen plaatsen af te halen op het postkantoor. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Postkantoren BV, het bedrijf dat de ongeveer achthonderd postkantoren- agentschappen exploiteert, heeft tientallen gemeenten benaderd om mee te doen aan een proef. Die moet nog dit jaar van start gaan.

Het postkantoor moet gaan fungeren als een volwaardig 'mededistributiepunt' van het gemeentehuis. Dat betekent dat naast paspoorten en rijbewijzen andere gemeentelijke documenten, zoals een uittreksel uit het bevolkingsregister, zijn af te halen.

Het initiatief past in het streven van Postkantoren BV de kantoren steeds meer dienstverlenende taken te laten verrichten. Zo lopen er proeven waarbij klanten voor verzekeringen of zaken met het energiebedrijf bij het postkantoor terecht kunnen.

Zaterdag

Voor consumenten biedt de nieuwe service het voordeel dat ze nu ook op zaterdag een gemeentelijk document kunnen afhalen. Voorheen kon dat alleen tijdens werktijden. Volgens de krant hebben gemeenten positief geageerd op het plan en is de verwachting de nieuwe aanpak in het hele land wordt ingevoerd.

Voorbarig

Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemde de aankondiging van Postkantoren bv erg voorbarig. Van toestemming voor een eventueel experiment is volgens haar nog geen sprake en als er al een proef komt, zal daar een beperkt aantal gemeenten aan deelnemen en zeker niet tientallen.

Toen een gemeente recent aanklopte met het plan van Postkantoren bv, heeft het ministerie het niet op voorhand afgewezen. Postkantoren bv heeft er tot dusver twee gesprekken over gehad met ambtenaren van het departement, aldus de woordvoerster.

Waarborgen

Een van de belangrijkste vragen is volgens haar of alle veiligheidswaarborgen bij de uitgifte van paspoorten kunnen worden gegarandeerd. Als dat het geval blijkt te zijn, moet staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) nog een besluit nemen.

Volgens de woordvoerster is niet te zeggen op welke termijn dat zal gebeuren. De zegsman van Postkantoren bv gaat er echter niet van uit dat de staatssecretaris een streep door de plannen zet.