VOLZJSKI OEJEZD/MOSKOU - De top tussen de Europese Unie en Rusland die vrijdag is gehouden in de Russische stad Samara, is vrijdag zonder resultaat geëindigd. De ontmoeting werd overschaduwd door een reeks problemen en meningsverschillen die de relatie tussen Moskou en Brussel en de afzonderlijke lidstaten de afgelopen maanden kenmerken.

De sfeer rond de top werd nog verzuurd doordat de leiders van de kleine Russische oppositie, onder wie de voormalige schaakkampioen Garry Kasparov, verhinderd werden om in Samara een protestbijeenkomst te houden.

De Russische president Poetin zei vrijdag na besprekingen met de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Rusland bereid is om "open en eerlijk een gesprek te voeren, zonder taboes".

Estland

Maar Poetin hekelde tegelijkertijd de opstelling van verscheidene EU-lidstaten, met name Estland en Letland, en noemde de behandeling van Russisch-talige inwoners van die landen "onacceptabel en Europa onwaardig". Moskou is woedend op Estland omdat het land een monument voor Sovjetsoldaten heeft verplaatst.

Barroso stelde zich echter solidair op met de Baltisch landen. Hij liet weten aan Poetin te hebben overgebracht dat "een probleem voor een lidstaat, een probleem voor de hele Europese gemeenschap betekent".

Polen

Al ver voor de top werd duidelijk dat de hoop van Merkel om een begin te maken met onderhandelingen over een nieuw partnerschapverdrag met Rusland, niet waar kon worden gemaakt. Polen weigert de EU toestemming te geven om met Moskou te onderhandelen over een nauwer samenwerkingsverdrag, zolang Rusland nog een importverbod voor Pools vlees in stand houdt.

Rusland lijkt weinig moeite te hebben met de situatie. Poetin verklaarde vrijdag het oponthoud bij de onderhandelingen over een nieuw verdrag "niet te willen dramatiseren'.

Oppositie

In Moskou kregen intussen leiders van de Russische oppositiebeweging Het Andere Rusland geen toestemming om op het vliegtuig te stappen om in Samara een protestbijeenkomst tegen het regime van Poetin bij te wonen. De paspoorten van Kasparov en met hem enkele andere oppositieleiders en journalisten werden ingenomen.

Afgelopen dagen zijn in Samara al enkele sympathisanten van de oppositie opgepakt en voor verhoor meegenomen. Ook zijn mensen die eerder met bussen naar Samara wilden gaan, onder meer journalisten, mensenrechtenactivisten en betogers, opgepakt. Dat gebeurde onder meer donderdag in Moskou.

Kasparov

Een getergde Kasparov verklaarde vrijdag vanaf het vliegveld tegen de media: "Dit is de Russische grondwet, dit is de Russische wet. Agenten in burger zijn overal en ze kunnen doen wat ze willen". De Russische president Poetin hoort volgens Kasparov thuis in het rijtje van dictatoriale leiders als "de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de Wit-Russische Loekasjenko".