AMSTERDAM - Motorrijders moeten zorgen dat ze meer opvallen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Dat is de boodschap van een voorlichtingscampagne van het ministerie van Verkeer en het Motorplatform die vrijdag van start gaat.

Motortoerclubs, motorrijscholen en motordealerbedrijven delen folders uit en hangen posters op.

Motorfietsen wegen minder dan auto's, maar hebben krachtige motoren, waardoor ze vaak sneller accelereren dan auto's. Daardoor kan een motorrijder eerder bij een automobilist zijn dan deze verwacht.

Aanrijding

De meest voorkomende oorzaak van aanrijdingen tussen auto's en motoren is dan ook dat afslaande automobilisten de motorrijder over het hoofd zien. Jaarlijks verongelukken ongeveer tachtig motorrijders, waarvan de helft als gevolg van zo'n aanrijding.

Automobilisten worden in de campagne opgeroepen goed en regelmatig in binnen- en buitenspiegels te kijken om een achteropkomende motorrijder tijdig te zien.

Dimlicht

Motorrijders kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid door zichzelf beter zichtbaar maken. Ze kunnen bijvoorbeeld rijden met dimlicht aan en een helm en motorkleding met reflecterend materiaal dragen.