WASHINGTON - Na maanden van praten hebben senatoren en het Witte Huis een akkoord bereikt over de hervorming van de immigratiewetgeving. Het moet leiden tot de legalisering van ongeveer twaalf miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten. Het akkoord werd donderdag bekendgemaakt door de vooraanstaande Democratische senator Edward Kennedy en zijn Republikeinse collega John McCain.

Maar er klinkt ook al kritiek op het compromis. De leiders van de Democraten in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben al laten weten niet volledig tevreden te zijn. Nancy Pelosi, de zeer invloedrijke Democratische voorzitter van het Huis, verklaarde zich "ernstige zorgen te maken over sommige elementen van het voorstel". Ze voegde eraan toe: "De wet moet in de Senaat worden verbeterd."

Volgens het plan wordt eerst gewerkt aan de indamming van de stroom illegale immigranten. Dat zal onder meer gebeuren door de versterking van de grenspolitie met ongeveer 18.000 man. Verder komen er tientallen radar- en cameratorens langs de grens met Mexico en worden nieuwe hekken langs deze grens aangelegd. Ook zullen de autoriteiten harder gaan opgetreden tegen werkgevers die illegalen in dienst nemen.

De illegalen die al voor 1 januari 2007 in de VS waren, moeten volgens het voorstel een boete van 5000 dollar betalen en krijgen dan een zogeheten Z-visum die ze uiteindelijk in staat zal stellen om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning. Ook komt er een nieuw visum waarmee mensen voor twee jaar in de VS kunnen werken. Dit visum kan maximaal twee keer vernieuwd worden.

Het immigratievraagstuk verdeelt de beide partijen, waardoor een compromis maar moeilijk bereikt kon worden. Honderdduizenden Latino's en andere immigranten eisten begin deze maand nog tijdens een demonstratie een amnestieregeling voor illegalen. De Republikeinse Partij van president Bush verzet zich fel tegen zo'n regeling. Bush steunt het voorgestelde plan en noemt het "veilig, productief, ordelijk en eerlijk".