GAZA-STAD/JERUZALEM - Het geweld dat de Gazastrook al dagen in zijn greep heeft, duurde ook donderdag onverminderd voort. Ondanks hernieuwde pogingen een staakt-het-vuren te bereiken, bevochten radicale Palestijnen elkaar op leven en dood. Tegelijkertijd maakten Israëlische luchtaanvallen ook slachtoffers en richtten veel schade aan.

Video

Het dodental van het interne Palestijnse geweld tussen strijders van de radicale Hamas-beweging en de Fatah-beweging steeg donderdag tot ruim boven de veertig. Leiders van beide kampen lijken de grip op de situatie steeds meer te verliezen en de nog jonge regering van nationale eenheid van Hamas en Fatah dreigt uit elkaar te vallen.

Wantrouwen

Het wantrouwen over en weer is groot. "We vertrouwen Hamas niet nu ze alle bestanden hebben geschonden", maakte een hooggeplaatste functionaris van Fatah duidelijk. Een nieuw staakt-het-vuren is niet meer dan een truc van Hamas, aldus Maher Maqdad.

Hamas beschuldigt op haar beurt Israël en Fatah ervan onder een hoedje te spelen. De gewapende tak van de beweging dreigde donderdag de zelfmoordaanslagen op joodse doelen te hervatten. "Dit is een oorlog die tegen Hamas is ontketend. Alle opties liggen open, inclusief martelarenoperaties", zei een woordvoerder.

Abbas

De Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoud Abbas blies donderdag een bezoek aan de Gazastrook af na de ontdekking dat militante Palestijnen zijn konvooi wilden opblazen. De militaire tak van Hamas zou explosieven hebben geplaatst in een tunnel.

Israël

Israël voerde woensdag en donderdag verscheidene luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Minstens vijf Palestijnen kwamen daarbij om het leven, onder wie drie kinderen. De aanvallen zijn een vergelding voor raketaanvallen van Hamas op de Israëlische plaats Sderot. Enkele honderden inwoners, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn geëvacueerd. Van de twintig afgevuurde raketten kwamen er acht neer in Sderot.

Israëlische vliegtuigen bestookten donderdag onder meer het hoofdkwartier van de radicaalislamitische organisatie. Ook namen de Israëliërs een auto met een Hamas-kopstuk onder vuur alsmede verscheidene huizen. Tientallen mensen raakten gewond. Later op de dag trokken Israëlische tanks en pantservoertuigen de Gazastrook binnen bij de voormalige joodse nederzetting Dugit.

De dag begon aanvankelijk redelijk rustig. Afgezien van een schietpartij bij het huis van Hamas-premier Ismail Haniyah.

Bewoners van Gaza-Stad waagden zich 's ochtends op straat om inkopen te doen. De rust hield evenwel niet lang stand. In de middag waren in de stad schoten en explosies te horen.

Gevaarlijker

"Niets is veranderd sinds gisteren, alleen dat er minder wordt geschoten en minder explosies zijn. De situatie is gevaarlijker dan onder de Israëlische bezetting. Toen wisten we van welke kant de kogels kwamen, nu kunnen ze overal vandaan komen", aldus een inwoner van de stad tegen het persbureau AFP.