PHILIPSBURG - De invloed van drugshandel op de ontwikkeling van de Nederlandse Antillen is zorgwekkend.

Dat heeft de gezaghebber van Sint Maarten, Franklyn Richards, vrijdag gezegd naar aanleiding van een onderzoek naar drugsverkeer op de Antillen.

Zestig procent van alle in het Caribisch gebied onderschepte cocaïne in 2004 is geconfisceerd op de Antillen. Vijfenzeventig procent van alle criminaliteit op de eilanden in datzelfde jaar was drugsgerelateerd.

Dit blijkt uit een rapport dat vorige week is uitgebracht door de Wereldbank en de Verenigde Naties. In het document is een 'Case study: drug trafficking and the Netherlands Antilles' opgenomen.

Hierin staan cijfers over drugshandel in de periode 2001 en 2004. Daaruit wordt duidelijk dat de groei van drugshandel op de Nederlandse Antillen heeft geleid tot een forse stijging van de criminaliteit.

Veiligheidsplan

Afgelopen vrijdag werd het rapport besproken door Richards bij de presentatie van het Veiligheidsplan Sint Maarten.

Richards sprak daarbij zijn zorgen uit over de invloed van drugscriminaliteit op de algemene ontwikkeling van Sint Maarten.

Hij sprak de hoop uit dat met de invoering van het Veiligheidsplan het eiland Sint Maarten steviger in zijn schoenen staat op weg naar een zelfstandige status binnen het Koninkrijk.

Sint Maarten (40.000 inwoners) is met Nederland overeengekomen om per 15 december 2008 een zelfstandige status binnen het Koninkrijk te verkrijgen.

Het Veiligheidsplan Sint Maarten behelst een integrale aanpak op het gebied van de handhaving van de veiligheid op het eiland.