WILLEMSTAD - De langverwachte bodyscanner op luchthaven Hato op Curaçao wordt dinsdag officieel in gebruik genomen. Dat heeft gezaghebber Lisa Richards-Dindial maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt op Curaçao.

Feitelijk is het apparaat geen bodyscanner, maar een digitaal röntgenapparaat dat een foto maakt van de buikholte, aldus de gezaghebber. Het apparaat biedt de passagiers die naar Amsterdam willen maar worden geweigerd op verdenking van het slikken van cocaïnebolletjes, de mogelijkheid om ter plekke het tegendeel te bewijzen.

Als uit een röntgenfoto blijkt dat iemand geen bolletjes heeft geslikt, dan kan de passagier alsnog met de vlucht mee. Is het vliegtuig inmiddels vertrokken dan gaat de passagier, zonder extra kosten, met de eerstvolgende vlucht mee.

Vonnis

De Antillen voldoen hiermee aan een rechterlijk vonnis van augustus vorig jaar. Daarin bepaalde de rechtbank dat verdachte reizigers de mogelijkheid moeten krijgen hun onschuld te bewijzen. Het gerecht oordeelde daarnaast dat de pre-flight controles wel voldoende juridische grondslag hebben en, bij gebrek aan een redelijk alternatief, noodzakelijk zijn.

Wanneer de reiziger bolletjes geslikt heeft, wordt de persoon met een dagvaarding heengezonden. Dit kan niet anders, want Curaçao kampt nog steeds met een chronisch cellentekort, zegt de Antilliaanse minister Norberto Ribeiro (Justitie).

Cellen

"Het is een gigantisch probleem", aldus Ribeiro. De politiecellen die voorheen werden benut om bolletjesslikkers op te sluiten zijn nog steeds niet opgeknapt. Het geld daarvoor ontbreekt, zegt de minister.

Het digitale röntgenapparaat wordt niet, zoals eerder het plan was, bediend door het zogeheten Hato-team zelf, maar door medisch deskundig personeel, aldus de gezaghebber. Ze komt hiermee tegemoet aan de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, die in haar advies aan de Antilliaanse regering stelde dat het apparaat bediend moet worden door daarvoor gekwalificeerd personeel.

De luchthaven gaat het röntgenapparaat twee maanden gebruiken. Ondertussen moet het Antilliaanse eiland, op advies van de WHO, zoeken naar een alternatief. Komt er geen andere oplossing binnen die tijd, dan wordt het gebruik van het apparaat verlengd, aldus minister Ribeiro, die aankondigt dat hij vrijwillig als eerste een foto laat maken, om te bewijzen dat het apparaat veilig is.