NIJMEGEN - De politie heeft maandagavond een 40-jarige inwoner van Wormerveer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval op een juwelier in Nijmegen op 22 januari. De inwoner van Wormerveer is waarschijnlijk de man die een hem achtervolgende voorbijganger neerschoot. Deze voorbijganger ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Twee mannen drongen op klaarlichte dag gewapend de juwelierszaak in het centrum van Nijmegen binnen. Zij gristen dure horloges en sieraden uit de vitrines en wilden er daarna vandoor gaan op klaargezette fietsen. Maar winkelend publiek hield de mannen tegen. Een inwoner van Heerhugowaard, die een groot deel van de buit bij zich had, werd tegen de grond gewerkt en vastgehouden tot de politie kwam. Deze man is direct aangehouden.

De andere man, die mogelijk de inwoner van Wormerveer is, ging er vandoor, achtervolgd door een straatventer. Enkele honderden meters verderop draaide deze overvaller zich om en schoot zijn achtervolger neer. De man vluchtte vervolgens in een gestolen auto, die in een parkeergarage in de buurt stond. De gestolen auto is dezelfde dag teruggevonden in de buurt van Amsterdam.

De politie hield de man in zijn woning aan, aldus een woordvoerster van het rechercheteam. In de woning is huiszoeking gedaan. De woordvoerster wilde maandagavond nog niet zeggen of het ontbrekende deel van de buit is teruggevonden. De Wormerveerder heeft nog geen bekentenis afgelegd, aldus de zegsvrouw.

Maandagavond besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht ook aandacht aan de zaak. Korte tijd later hield de politie de Wormerveerder aan, maar dat was volgens de politie niet het directe gevolg van de uitzending. Het programma leverde maandagavond 22 tips op, die de politie hoopt te kunnen gebruiken om de zaak rond te krijgen, zegt de woordvoerster.