LONDEN - De Britse minister van Financiën Gordon Brown neemt eind juni het stokje over van Tony Blair als leider van Labour en wordt de nieuwe Britse premier. Brown accepteerde donderdag formeel de nominatie en beloofde en passant een andere stijl van politiek te zullen hanteren.

De aanstaande regeringsleider stelde in een toespraak donderdag een breuk met het verleden te zullen nastreven.

"De afgelopen tien jaar hebben mij geleerd dat de beste voorbereiding voor regeren geen bijeenkomsten in Whitehall zijn. De beste voorbereiding is luisteren naar het Britse volk", aldus de opvolger van Blair. De huidige premier zat donderdag in Washington waar hij een ontmoeting had met president Bush.

Openhartig

In Londen liet Brown weten dat hij er een andere stijl op nahoudt voor het bedrijven van politiek. "Het gaat om een andere soort politiek, om een open en eerlijke dialoog, openhartig over problemen, oprecht over dilemma's en niet de zorgen van het electoraat uit het oog verliezen", aldus de minister van Financiën.

Brown weet zich verzekerd van een overweldigende steun binnen zijn partij. Hij kreeg 313 van de 352 Labour-parlementariërs achter zich voor zijn kandidatuur, meldde de partij donderdag na sluiting van de kandidaatstellingstermijn.

De bewindsman moet nog zes weken wachten voordat hij feitelijk aan de slag kan. De huidige premier geeft hem op 24 juni de voorzittershamer van de sociaaldemocratische partij. Drie dagen later trekt de langstzittende Labour-premier voor het laatst de deur van Downing Street 10 achter zich dicht en kan Brown zijn regering gaan vormen.

Bush

Blair bezocht woensdag en donderdag zijn goede vriend Bush in het Witte Huis. De Britse premier heeft de Amerikaanse president jarenlang trouw terzijde gestaan in onder meer Irak en Afghanistan. Groot-Brittannië onder het nieuwe leiderschap blijft een "standvastige" bondgenoot van de VS, beloofde Blair donderdag. Brown wordt volgens hem een goede premier. "Ik weet dat hij ook gelooft in de relatie met Amerika. Ik geloof dat we een loyale en standvastige bondgenoot blijven in de oorlog tegen het terrorisme in Irak, in Afghanistan, overal."