ARNHEM/UTRECHT - Dauwtrappen is ook bij regen en slecht weer nog steeds populair. Op allerlei plaatsen in Nederland zijn tientallen mensen heel vroeg uit de veren gekomen om deel te nemen aan het bij Hemelvaart horende ritueel.

Dat zeggen woordvoersters van Staatsbosbeheer en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Wandelen bij het krieken van de dag ofwel dauwtrappen is een eeuwenoude gewoonte. In het Openluchtmuseum konden deelnemers aan het evenement ook dauw slaan: het vangen van druppels dauw in een potje.

Dauwdruppels van Hemelvaartsdag zouden de huid jong, gaaf en mooi maken volgens middeleeuws bijgeloof.

Dauwtrapwandelingen

Staatsbosbeheer organiseert al vele tientallen jaren dauwtrapwandelingen, die elk jaar opnieuw voldoende belangstelling trekken, zo zegt de woordvoerster.

Dit jaar deden overal enkele tientallen mensen mee. Niet overweldigend, aldus de woordvoerster, maar gezien het zeer slechte weer van de afgelopen dagen ook geen tegenvaller.

Donderdag konden wandelaars op vijftien verschillende plekken met een boswachter door een natuurgebied lopen, bijvoorbeeld in de Schoorlse Duinen, de Meinweg in Limburg, de Weerribben in Overijssel en de uiterwaarden bij Waardenburg.

In het Openluchtmuseum kwamen donderdagmorgen 180 deelnemers opdagen. Vooral ouders met kinderen gingen met de door het museum gevulde knapzak op pad en liepen met hun blote voeten door de natte weilanden.

Volgens natuurbeheerders en verschillende politiekorpsen maakten dit jaar ook veel mensen een eigen, niet-georganiseerde vroege ochtendwandeling of fietstocht.