DEN HAAG - Twee Nederlandse F-16's hebben afgelopen nacht in het zuidoosten van Afghanistan bombardementen uitgevoerd om een Amerikaans konvooi te beschermen. Dit heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

De Nederlandse gevechtsvliegtuigen begeleidden de Amerikaanse militairen vanuit de lucht toen het konvooi in een hinderlaag in de Lejay Baghram vallei liep. Het konvooi werd beschoten met zware machinegeweren en bestookt met granaten. Nadat de Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen lasergeleide bommen hadden afgeworpen, sloegen de aanvallers op de vlucht.

Het konvooi kon zijn weg vervolgen en heeft onder verdere begeleiding van een Amerikaanse B-1 bommenwerper veilig zijn doel bereikt.

De Nederlandse F-16's zijn afkomstig van de vliegbasis in Leeuwarden en maken deel uit van de zogenaamde European Participating Air Forces (EPAF), gelegerd op de vliegbasis Manas in Kirgizië. Vanuit Kirgizië geven sinds oktober 2002 ruim vierhonderd Nederlandse, Noorse en Deense militairen en 18 F-16's luchtsteun aan grondtroepen in Afghanistan, in het kader van de operatie 'Enduring Freedom' tegen terrorisme. In totaal zijn ongeveer 450 vluchten door de F-16's gevlogen. Het is de tweede keer dat de Nederlandse gevechtsvliegtuigen bommen boven Afghanistan afwierpen.