PARIJS - De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy heeft donderdag zijn naaste adviseur François Fillon benoemd tot premier.Dat hebben Sarkozy's woordvoerders bekendgemaakt.

Bekijk video

De 53-jarige senator van de regerende UMP-partij neemt om 11.00 uur de taken over van Dominique de Villepin in de residentie van de premier Matignon.

De Villepin was sinds 2005 premier. Hij diende dinsdag zijn ontslag in bij de vertrekkende president Jacques Chirac.

Vriendschap

Sarkozy en Fillon jogden samen tijdens de verkiezingscampagne. Hun vriendschap gaat terug naar de jaren negentig. Waarnemers noemen Fillons rustige uitstraling een tegenhanger van Sarkozy's hyperactieve kant.

De president maakt naar verwachting vrijdag de samenstelling van de rest van het kabinet bekend. Het kabinet zal bestaan uit vijftien ministers, van wie de helft vrouw, heeft Sarkozy eerder gezegd.

Naar verwachting zal het kabinet bestaan uit een aantal bekende gezichten. Zo wordt de oprichter van Artsen zonder Grenzen Bernard Kouchner genoemd als aanstaande minister van Buitenlandse Zaken en de voormalige premier Alain Juppé als minister van Duurzame Ontwikkeling, Energie en Transport.

De huidige minister van Defensie, Michele Alliot-Marie, zou minister van Binnenlandse Zaken worden.