AMSTERDAM - Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) heeft over de rug van de provincies de Tweede Kamer aan het lijntje gehouden over wachtlijsten in de jeugdzorg.

Dat zei de voorzitter Hans Nieukerke van de werkgeversorganisatie jeugdzorg, de MOgroep, woensdagavond in het radioprogramma BNR Laat.

Voorzitter Hans Nieukerke stelde dat Rouvoet woensdag in een Kamerdebat heeft 'gejokt'. De minister had verklaard dat het geld voor de jeugdzorg niet door alle provincies is uitgegeven.

Boos

Nieukerke betwist dit. "We hebben als Jeugdzorg direct gereageerd en de provincies gebeld, maar volgens het persbericht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) ligt er geen geld meer op de plank."

"De provincies zijn boos omdat ze de zwarte piet krijgen toegespeeld. Hij had gewoon moeten beloven dat hij het zal uitzoeken."

Rouvoet

Rouvoet liet donderdag via zijn woordvoerster weten dat hij in de Kamer alleen een eerste indruk heeft gegeven na een belrondje van zijn ambtenaren met de provincies. Daaruit kwam een divers beeld naar voren.

Maar het was niet de bedoeling van de minister om te zwartepieten. Het wachten is nu op de definitieve cijfers van de provincie, die eind mei komen, aldus de woordvoerster.

Wachtlijsten

De MOgroep wil dat Rouvoet vierhonderd miljoen extra uittrekt om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken. "Dat is wat kruisraketten minder en dan zijn de problemen opgelost."

Op de wachtlijsten stonden begin vorige maand zo'n zestienhonderd hulpbehoevende kinderen. Het aantal kinderen op de wachtlijsten werd vorig jaar nog teruggebracht van vijfduizend naar 284.

De volledige cijfers over de wachtlijsten in de jeugdzorg van de provincies worden begin juni aan de Tweede Kamer overhandigd.