HILVERSUM - De eerste dag van de eindexamens in het voortgezet onderwijs heeft 1100 klachten opgeleverd. Dat meldde het Landelijke Aktiekomitee Scholieren (LAKS) woensdag, dat ook dit jaar weer een klachtenlijn heeft geopend.

Havisten en vwo'ers bogen zich woensdag over het schriftelijk Nederlands. Dat leverde in totaal 900 klachten op. De vwo'er klaagden vooral over de samenvatting die moest worden gemaakt. "Een samenvatting van maximaal 220 woorden, waarin dertien argumenten moesten worden verwerkt. Dat vonden velen ondoenlijk", aldus een LAKS-woordvoerder. De havisten hikten vooral tegen de "moeilijke vraagstelling" aan. "Dat horen we elk jaar."

De andere klachten betroffen het vwo-examen wiskunde. Daar ging het vooral om het te grote aantal vragen, waardoor veel klagers in tijdnood waren gekomen.

Het LAKS is niet echt onder de indruk van de hoeveelheid klachten, gezien het grote aantal examenkandidaten Nederlands: ruim 50.000 havisten en 35.000 vwo'ers.

Maandag is de tweede examendag. Dan staat voor vmbo Nederlands op het programma, voor havo Duits en economie en voor vwo filosofie en het vak management en organisatie.

In totaal doen dit jaar ongeveer 201.000 scholieren eindexamen.