HAARLEM - Vijf mensen zijn dinsdag opgenomen in het Spaarneziekenhuis met verschijnselen die wijzen op besmetting met de E-coli-bacterie. Bij één patiënt is er twijfel over de besmetting.

Die persoon komt uit Heemstede en dat ligt buiten het verspreidingsgebied van waterleidingbedrijf PWN, dat met de bacterie kampt. Bij de overige vier is de relatie ook nog niet aangetoond.

Dit zei P. Köhne, regionaal geneeskundig functionaris, woensdag op een persconferentie in Haarlem over de besmetting van het drinkwater in het gebied rond Haarlem. Vier patiënten kampen in elk geval met diarree, van wie twee op de longafdeling liggen. Köhne zei ook dat momenteel het buikgriepvirus heerst.

Waterleidingbedrijf

Uit onderzoek naar de besmetting is inmiddels gebleken dat er zeer waarschijnlijk één besmettingsbron is. Dat is een van de zes opslagkelders van het waterleidingbedrijf in Hoofddorp, zei PWN-directeur Martien den Blanken. "In een van de zes kelders bleek een verhoogd aantal E-coli-bacteriën te zitten. De andere opslagkelders hadden nul E-coli-bacteriën. Die ene kelder is daarom zeer waarschijnlijk de bron van de besmetting", aldus Den Blanken. De kelder is afgesloten van het net. Van daaruit komt geen water meer, aldus Den Blanken.

PWN vermoedt dat er ergens een lek in het dak zit, waardoor na de regen van de afgelopen week vogelpoep in de kelder is gekomen. Het waterleidingbedrijf zal de besmette opslagkelder met 5000 kubieke meter water laten leeglopen om die vervolgens schoon te maken. Ook stelt PWN een onderzoek in naar de daadwerkelijke bron van besmetting.

PWN meldt verder zelf aan de uiteinden van het net water te spuien om het water zo snel mogelijk weg te krijgen. Volgens Den Blanken kan het gebeuren dat water wel twee tot drie dagen onderweg is naar de uiteinden van het net. Het water wordt geloosd op oppervlaktewater. Dit is geen probleem, aldus de directeur van PWN, aangezien in het water dat nu wordt gespuid waarschijnlijk minder E-coli-bacteriën zitten dan in het oppervlaktewater zelf.

Kookadvies

Het waterleidingbedrijf verwacht dat het drinkwater in de loop van maandag weer volledig betrouwbaar is. Tot en met maandag adviseert PWN de 180.000 huishoudens die zijn aangesloten op het net het drinkwater voor consumptie twee minuten te blijven koken. Douchen en wassen kan zonder problemen met het water. Maandag kijkt PWN wat te doen met het kookadvies.

Het gebied waarvoor het kookadvies geldt, is inmiddels uitgebreid met een straat in Heemstede. "We dachten dat Heemstede in het geheel niet tot ons voorzieningsgebied behoorde, maar bij één straat bleek dit wel het geval", aldus Den Blanken. De bewoners van de straat zijn inmiddels geïnformeerd.