GAZA-STAD - De strijdende Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben woensdag opnieuw geprobeerd met een bestand het geweld te beteugelen dat de Gazastrook verscheurt.

De radicale Hamas-beweging gaf haar strijders opdracht de wapens om acht uur 's avonds te laten zwijgen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas deed hetzelfde voor zijn Fatah-aanhangers. Veel haalden de oproepen niet uit. Nog geen twintig minuten na de deadline werd er opnieuw gevochten in de straten van Gaza-Stad.

Hamas en Fatah zijn al maanden verwikkeld in een machtsstrijd, die bij tijd en wijlen tot een geweldsuitbarsting leidt. Gevechten hebben de afgelopen vier dagen tientallen mensen het leven gekost. Begin dit jaar vielen er ook al tientallen doden door bloedige vergeldingsacties over en weer.

Wraakacties

In de nacht van dinsdag op woensdag kondigden de partijen ook al een staakt-het-vuren af, maar dat haalde weinig uit. Experts menen dat veel bloedvergieten het gevolg is van willekeurige wraakacties. De leiding van beide strijdgroepen lijkt steeds minder greep te hebben op de individuele strijders.

In de vroege ochtend overvielen Hamas-strijders het huis van de veiligheidschef van Fatah, Rashid Abu Shbak. Er vielen zeker zes doden en tien gewonden. Later op de dag vonden bij andere incidenten ook nog eens velen de dood. Vijf gevangen Hamas-strijders en twee van hun Fatah-bewakers werden doogeschoten door Hamas-schutters. Elders op de Gazastrook vonden drie politieagenten de dood.

Verkiezingen

De gewelddaden zijn de hevigste sinds Fatah en Hamas in februari onder buitenlandse druk overeenkwamen samen een regering te vormen. De uit de Gazastrook stammende Islamitische Verzetsbeweging Hamas won begin vorig jaar de verkiezingen overweldigend. Hamas verwoestte daarmee het oude machtsmonopolie van Fatah in de Palestijnse politiek.

Israël en het Westen moeten niets hebben van Hamas en boycotten op alle niveaus de regering. De radicale groepering staat op de lijst met terreurbewegingen en weigert de joodse staat te erkennen. Geregeld beschieten Hamas-strijders doelen in Israël.

In de nacht van dinsdag op woensdag was het weer raak. De Israëlische luchtmacht bombardeerde daarop stellingen in de Gazastrook. Daarbij vielen minstens vijf doden en tientallen gewonden.