UTRECHT - Ziekenhuispatiënten houden onnodig lang bedden bezet omdat het te lang duurt voordat thuiszorg of bijvoorbeeld tijdelijke opname in een verzorgingstehuis is geregeld. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) concludeert dat in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd.

Volgens de organisatie gaat het al snel om een paar dagen per patiënt. Met name oudere patiënten die alleen wonen, moeten langer in het ziekenhuis blijven omdat de procedure voor het aanvragen van thuiszorg te lang duurt, aldus de NVZ.

Op jaarbasis levert dat voor de ziekenhuizen extra kosten op, die uiteindelijk door de premiebetalers, alle volwassen Nederlanders, moeten worden betaald.

Nijpender

Volgens de NVZ zijn de problemen het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. De ziekenhuizen zijn bang dat de problemen nog nijpender worden.

Ze willen rond de tafel voor overleg met bijvoorbeeld gemeenten en het CIZ, de organisatie die bepaalt wie wel of geen thuiszorg krijgt.

Wachtlijsten

ActiZ, de koepelorganisatie van thuiszorgorganisaties, verzorgings- en verpleeghuizen, maakte woensdag bekend opnieuw wachtlijsten te verwachten. De vraag neemt toe, terwijl, aldus ActiZ, de capaciteit niet meegroeit.

Vorig jaar hebben instellingen volgens ActiZ, risico genomen door zorg te leveren aan patiënten terwijl ze nog niet wisten of de rekening zou worden betaald. Dit jaar zullen ze dan niet opnieuw doen, waarschuwt de organisatie.