EINDHOVEN - De politie heeft woensdagochtend in Eindhoven negen militairen aangehouden voor de mishandeling van een 28-jarige zwerver. De verdachten sloegen en schopten dinsdagnacht zonder enige aanleiding in op de man, verklaarde een woordvoerder van de regiopolitie.

Video

Er was volgens hem drank in het spel.

Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn en werd opgenomen in het ziekenhuis. Over de toestand van het slachtoffer kon de politie woensdag geen details geven. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de man weer bij kennis, maar over zijn verwondingen kon hij niet meer vertellen.

Ingesloten

De zeven mannen en twee vrouwen tussen 22 en 32 jaar komen uit verschillende plaatsen in Nederland maar zijn allen gelegerd in Oirschot. Het gaat om een onderofficier en acht manschappen. Ze zijn ingesloten en overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

In overleg met het Openbaar Ministerie in Arnhem zijn alle negen personen woensdag voor drie dagen in verzekering gesteld.

Het geweld vond plaats rond 00.30 uur op het Stationsplein in Eindhoven, een plek met veel cafés.

Geschokt

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie reageert geschokt op het bericht. Hij sprak van "laf en zeer verwerpelijk gedrag".

De bewindsman is blij dat de militairen zijn opgepakt. "Ze hebben een passende straf verdiend", zei Van Middelkoop.

Ontslag

Hij wilde zich nog niet uitspreken over eventuele sancties tegen de militairen, maar zei wel dat ontslag tot de mogelijkheden behoort.

Bewakingscamera's

De mishandeling is mogelijk vastgelegd op bewakingscamera's. Deze hangen in de omgeving van het station en het aangrenzende uitgaansgebied.

De marechaussee heeft de beelden opgevraagd. Omstanders die het incident hebben gezien zijn direct ondervraagd.