PARIJS - Nicolas Sarkozy is sinds woensdag officieel president van Frankrijk. Jacques Chirac droeg tijdens een besloten bijeenkomst in het Elysée-paleis de macht over aan zijn centrumrechtse opvolger, die anderhalve week geleden de presidentsverkiezingen won.

Bekijk video: Chirac neemt afscheid

Sarkozy (52) tekende na een ontmoeting die ruim een half uur duurde een officieel document waarmee hij de 23e president van de republiek werd. Tijdens de ontmoeting droeg Chirac de lanceringcodes van het nucleaire arsenaal van Frankrijk over. Vervolgens verliet hij het Elysée voor de laatste keer.

Chirac nam dinsdagavond in een emotionele rede voor de televisie afscheid van de Fransen. Daarbij riep hij zijn land op tot eenheid en solidariteit. Chirac, 74, was twaalf jaar president van Frankrijk.

Toekomst

Sarkozy, lid van de Unie voor een Volksbeweging (UMP), versloeg 6 mei zijn socialistische rivale Ségolène Royal. Later op de dag vertrekt hij naar Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarbij staat de toekomst van de Europese Unie centraal.

Sarkozy president