BRUSSEL - De Franse en Belgische politie heeft in Frankrijk vier mensen opgepakt die eind mei of in juni een jong meisje wilden ontvoeren en een weekeind lang seksueel misbruiken. Daarna wilde ze het meisje brandmerken, zodat ze zich het misbruik goed zou herinneren.

Woensdag, 16 mei 2007 / 15:01 De drie mannen en een vrouw hadden al een kooi ingericht met SM-attributen en een camera. Dat was in een verlaten bedrijfsgebouw bij de Franse stad Rouen, aldus de Belgische justitie woensdag.

De groep Franse pedofielen was op zoek naar een meisje van vijf tot negen jaar oud. Zij zochten daarbij via internet hulp van Belgen. Die moesten maskers en het bedwelmingsmiddel chloroform leveren, evenals een geschikte plek noemen om een meisje te kunnen ontvoeren.

Tip

Een alerte internetter tipte eind maart de politie. Een undercoveragent van de Belgische diensten slaagde erin contact te leggen met de groep en ontmaskerde hun plannen.

Dinsdag onderzochten agenten de schuilplaats en deden zij huiszoeking op adressen van contactpersonen in België. Daarbij werden computers in beslag genomen.

Opgelucht

Bij zijn ondervraging vertelde een van de daders dat hij opgelucht was dat de politie hem op tijd had kunnen stoppen. "Ik was in een negatieve spiraal terechtgekomen en wist niet meer hoe ik daar uit ging raken."

"Ik had mezelf niet meer onder controle", aldus de man. Net als de anderen was hij bij de Franse politie al bekend als pedofiel.

Dutroux

De pedofiliezaak doet denken aan de Belgische sekscrimineel Marc Dutroux, die samen met zijn vrouw jonge meisjes opsloot in kelders om ze langdurig te verkrachten. Enkelen overleefden dat niet.

De Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx zei verheugd te zijn dat een recente wetswijziging de inzet van de undercoveragent mogelijk heeft gemaakt.