AMSTERDAM - Twee leden van de Nederlandse Hells Angels zijn rechtstreeks betrokken geweest bij de levering van wapens en explosieven aan de terroristische organisaties Hezbollah in Libanon en de IRA in Noord-Ierland.

Bekijk video

Dat verklaren twee nieuwe kroongetuigen in het zogeheten Acroniem-onderzoek, het strafrechtelijk onderzoek naar de Hells Angels, zo hebben betrouwbare bronnen aan het ANP meegedeeld.

Volgens de getuigen - twee Nederlandse broers van 33 en 38 jaar oud - gaat het om een voormalig lid van de Angels in IJmuiden en een actief lid van de 'chapter' in Amsterdam.

Niet serieus

De advocaten van dit tweetal, Leon van Kleef en Nico Meijering, zeggen de verklaringen niet serieus te kunnen nemen.

"Ons verbaast niets meer als het om de Hells Angels gaat", zegt Meijering. "Na de volstrekt uit de lucht gegrepen aantijging dat de Angels verantwoordelijk waren voor raket op de bunker in Osdorp kan dit er ook nog wel bij."

Een woordvoerder van het OM laat weten dat onderzoek naar de beweringen van de getuigen omtrent de wapenleveranties "geen bevestiging" heeft opgeleverd.

Drugs

De beide getuigen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. De broers zouden geregeld te gast zijn geweest bij de Angels in Amsterdam. Volgens de jongste - een vriend van de geliquideerde 'topcrimineel' John Mieremet - bewaarden de betrokken Angels beiden grote hoeveelheden wapens, munitie en springstoffen in hun woning.

Ook zegt hij bij een ontmoeting te zijn geweest tussen de Amsterdamse Angel en vertegenwoordigers van de Hezbollah, in Hengelo. Volgens de getuige waren de Hezbollah-leden Marokkanen.

De broers hebben tevens uitvoerig verklaard over een mislukt drugstransport, waarbij een aantal Hells Angels betrokken zou zijn geweest. Het ging daarbij om de smokkel van 6000 kilo Thaise wiet, die in de haven van Antwerpen werd onderschept.

Deal

Justitie heeft een overeenkomst gesloten met de beide getuigen. Het tweetal zal volgende week worden gehoord door de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie werkt al geruime tijd aan een grote strafzaak tegen Hells Angels van alle zes 'chapters' in Nederland. Dit onderzoek moet komend najaar resulteren in een omvangrijk strafproces.

Parool

Het OM verdenkt de Angels onder meer van handel in en bezit van wapens en drugs, bedreiging en afpersing. Pogingen van het OM om de Angels langs civielrechtelijke weg verboden te laten verklaren, zijn tot dusver gestrand.

In een interview met dagblad Het Parool wezen prominente leden van het Amsterdamse chapter zaterdag alle beschuldigingen van justitie van de hand.

De advocaten Meijering en Van Kleef vragen zich af hoe serieus het OM de beweringen van de kroongetuigen omtrent de wapenleveranties neemt. "Onze cliënten zijn er tot op heden niet op aangesproken", aldus de raadslieden.