AMSTERDAM - In de herziene versie van de Europese grondwet komt geen verwijzing naar God of de Europese christelijke wortels te staan. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gezegd tegen een groep van twintig Europese religieuze leiders.

Merkel had een dergelijke verwijzing naar het christendom graag wel in de grondwet gezien, zei zij, maar er is weinig animo bij de andere Europese regeringen om de onderhandelingen over het wel of niet opnemen ervan te hervatten.

Referentie

Ze zei dat ze wel haar best zou doen om een referentie aan de waarde van religie voor de gemeenschap -een opmerking die staat in het tweede deel van het document- te behouden.

"Helaas kan ik op niet meer hopen dan dat", zei Merkel. De religieuze leiders waren bijeen in Brussel om met EU-functionarissen van gedachten te wisselen over hoe de betrekkingen tussen Europese moslims, christenen en joden kunnen worden verbeterd.

Gedwarsboomd

Religieuze organisaties, en onder meer wijlen paus Johannes Paulus II, probeerden bij EU-leiders een verwijzing naar de Europese christelijke wortels los te peuteren. Polen, Italië en de christen-democratische CDU van Merkel waren daarvan ook voorstander.

Ze werden echter gedwarsboomd door Frankrijk, België en andere landen die meenden dat dat discriminerend zou zijn voor aanhangers van andere geloven dan het christendom, en vreesden dat de scheiding van kerk en staat erdoor in het gedrang zou komen.