PARIJS - De Franse premier Dominique de Villepin heeft dinsdagmiddag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Jacques Chirac. De Villepin stapt op, zodat Nicolas Sarkozy woensdag na zijn aantreden als president, een nieuwe regering kan vormen.

Bekijk video

Het kantoor van Chirac zei dat de president het ontslag van de ploeg van De Villepin heeft geaccepteerd. Chirac neemt dinsdagavond om 20.00 uur met een tv-toespraak afscheid van het Franse volk. Woensdagochtend om 11.00 uur draagt hij na twaalf jaar de macht over aan Sarkozy.

De Villepin was in mei 2005 door Chirac tot premier benoemd. Daarvoor was hij minister van Buitenlandse Zaken en werd hij internatioonaal bekend als een fervent tegenstander van de oorlog in Irak.

Steun

Aanvankelijk wilde De Villepin net als Sarkozy de presidentskandidaat worden voor de centrumrechtse UMP (Unie voor een Volksbeweging). Hij moest het echter afleggen tegen zijn energieke rivaal en sprak in maart dit jaar zijn steun aan Sarkozy uit. Franse politieke waarnemers verwachten niet dat De Villepin in de politiek blijft.

Eenheid

Een dag voor zijn vertrek als president heeft het Franse staatshoofd Jacques Chirac zijn landgenoten opgeroepen de eenheid te bewaren en solidair met elkaar te blijven.

In een toespraak voor de televisie zei Chirac dat een eensgezind Frankrijk over kracht en het talent beschikt dat nodig is om in de wereld een rol te kunnen spelen.

Eer

Verder zei de president dat hij een heel groot vertrouwen in Frankrijk en de Fransen heeft. "Het was een grote eer om u te dienen", zei het staatshoofd.

Chirac draagt woensdagochtend na twaalf jaar de macht over aan Nicolas Sarkozy. Chirac liet weten dat hij zich na zijn presidentschap wil bezighouden met duurzame ontwikkeling en de dialoog tussen de verschillende culturen in de wereld.