AMSTERDAM - Krakers hebben dinsdag het pand van Makelaar.com in de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam met verf beklad uit woede over de verkoop van een aantal panden in de wijk De Pijp.

De panden in de Henrick de Keijserstraat zijn eigendom van de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV), die het makelaarskantoor heeft ingeschakeld om een veertigtal appartementen in de verkoop te doen.

De krakers kunnen het niet verkroppen dat de voormalige sociale huurwoningen tussen de 2,3 en 6,9 ton worden verkocht, lieten ze in een verklaring weten. De AWV bevestigt het vandalisme bij de makelaar. Vorige week is ook een modelwoning in de straat met verf beklad, liet een woordvoerster weten.

Waterkanonnen

Eind maart ontruimde de mobiele eenheid twaalf kraakpanden in de bewuste straat. De ontruiming duurde de hele dag. De politie zette waterkanonnen in, terwijl de krakers de agenten met verfbommen bekogelden. De nacht voor de ontruiming stichtten de krakers brandjes en bekogelden ze de politie en de brandweer met verfbommetjes.

Een groep krakers verzet zich al jaren tegen de zogeheten Bakkerblokken, die eerst in handen waren van makelaarskantoor Gerard W. Bakker en sinds november eigendom zijn van de AWV. De krakers pikken het niet dat de eigenaar de woningen wil verkopen aan 'rijke yuppen' waardoor de wachtlijst voor sociale huurwoningen langer wordt. Nu eisen ze dat Makelaar.com zich terugtrekt uit het project of de woningen "voor een redelijke prijs gaat verhuren".

Woningcorporatie AWV heeft het plan van de 64 woningen er ongeveer veertig te verkopen en de rest te bestemmen voor sociale verhuur. Voor de appartementen is volgens een woordvoerster "ontzettend veel belangstelling".