AMSTERDAM - Schiphol neemt dinsdag als eerste luchthaven ter wereld een nieuwe veiligheidsscan in gebruik voor passagiers. Met de zogenoemde securityscan kan de douane op de luchthaven zonder fouilleren zien of een persoon bijvoorbeeld wapens, drugs of diamanten bij zich heeft.

De scan werd vorig jaar al gebruikt voor het vliegend personeel.

De scan maakt met de weerkaatsing van golven op de huid een beeld van de contouren van het lichaam. De douane kan zo volgens de luchthaven in één oogopslag zien of iemand verboden voorwerpen bij zich heeft. Het is niet langer nodig om iemand te fouilleren.

De scan kan echter niet 'in' het lichaam kijken. De bodyscan die bij de 100 procent-controles wordt gebruikt om drugs in het lichaam op te sporen, kan dat wel.

Comfort

"De scan is klantvriendelijker. Het comfort is veel beter", verklaarde Ad Rutten, operationeel directeur van Schiphol. Daar komt bij dat de scan binnen enkele seconden is voltooid, wat de lange wachtrijen voor de douane- en veiligheidscontroles moet doen slinken.

Privacy

Passagiers hoeven volgens Rutten niet bang te zijn dat hun privacy wordt geschonden. De beveiligingsbeamte die de scans bekijk, zit in een afgesloten ruimte en ziet niet wie in het apparaat staat. Het hoofd van de passagier wordt verder onzichtbaar gemaakt.

Kiezen

Voorlopig mag de passagier zelf kiezen of hij gescand wil worden. Reizigers die dat niet willen, moeten de gebruikelijke controle doorlopen.

De scan staat vanaf dinsdag bij de H pier en bij de E pier. De komende maanden worden zeventien scans geplaatst in de terminal. Daarna besluit de luchthaven of de scan op grotere schaal ingezet kan worden.

Verwacht wordt dat met het systeem meer smokkelaars door de mand vallen.