LONDEN - Een Britse vrouw is overleden aan huidkanker nadat zij een donornier had gekregen van een vrouw die zestien jaar eerder huidkanker had gehad, maar genezen was verklaard. Britse specialisten vinden dat mensen met huidkanker na hun overlijden hun organen niet meer mogen afstaan.

Een man die de andere nier van de orgaandonor had gekregen, kreeg eveneens huidkanker. Hij is volgens de Britse krant The Times echter helemaal genezen.

Hersentumor

De vrouw van wie de nieren afkomstig waren, was overleden aan een hersentumor. Ze had zestien jaar eerder een kwaadaardige melanoom gehad, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, maar was volledig genezen verklaard.

Volgens deskundigen blijkt eruit dat kankercellen tientallen jaren een slapend bestaan kunnen leiden. "Dit gebeurde zestien jaar nadat de vrouw was behandeld. Bij kanker noem je iemand na vijftien jaar genezen", stelt professor Rona MacKie van de universiteit in Glasgow in The New England Journal of Medicine.

Volgens MacKie is het mogelijk dat de slapende huidkankercellen zich ook in andere organen bevinden. "Het is waarschijnlijk dat ze ook in het hart en de longen zijn te vinden. Als het immuunsysteem normaal werkt, kan het huidkanker voorkomen." Wanneer iemand een nieuwe nier ontvangt, krijgt hij echter medicijnen die moeten voorkomen dat het lichaam de nier afstoot. Daardoor verzwakt het immuunsysteem.