AMSTERDAM - Nederland stevent af op een ernstig verkeersinfarct in en rond de steden, welke maatregelen er ook genomen worden. Dat zou blijken uit een onderzoek van VROM, meldt RTL Nieuws.

De kilometerheffing zal geen files oplossen. De drukte op de wegen neemt alleen maar sterk toe, staat in de nog vertrouwelijke Verkenning Ruimtelijke Opgaven, zo bericht RTL. Het onderzoek richt zich op de periode 2020-2040.

De files op de snelwegen zullen uitbreiden en ook de op- en afritten zullen vastlopen. Bovendien zou het tekort aan parkeerplaatsen in de grote steden alleen maar toenemen.

Groei

De oorzaak is een verwachte snelle groei van het aantal auto's, zo stelt VROM volgens RTL. Nu telt Nederland 6,5 miljoen auto's. In de prognose is het meest voorzichtige scenario een groei van twintig procent, naar 7,7 miljoen. Het zogenoemde worst case scenario gaat zelfs uit van een verdubbeling: 12 miljoen auto's rond 2040.

De redenen voor die groei zouden de groeiende welvaart en de vergrijzing zijn. De nieuwe generatie ouderen rijdt veel vaker auto dan de huidige. Reizen met de trein zal niet toenemen. Ook dat zou een gevolg van de vergrijzing zijn, want de ouderen van de toekomst mijden straks de trein.

Luchtvaart

Verder blijkt uit het onderzoek onder meer nog dat de luchtvaart in Nederland nog een enorme groei zal doormaken. Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, stijgt van 40 miljoen in 2003 naar 80 miljoen in 2020, en daarna tot meer dan 130 miljoen in 2040. Goedkopere vliegtickets door meer marktwerking zouden daarvan de oorzaak zijn.