GAZA-STAD - Palestijnse partijen zijn een nieuw bestand overeengekomen dat een eind moet maken aan de uitbarsting van geweld in de Gazastrook.

Dat maakte een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit maandagavond bekend na een dag van hevige gevechten in de Gazastrook waarbij vier mensen het leven verloren.

Hamas en Fatah sloten het akkoord na twee dagen van gevechten. De partijen kwamen overeen om gewapende strijders van de straat te halen, wegblokkades op te heffen en gijzelaars uit te wisselen, aldus de BBC. In het verleden werden bestanden vaak na korte tijd al weer geschonden. Sinds zondag zijn in Gaza acht mensen omgekomen en dertig gewond geraakt.

Uren

Slechts enkele uren na het afsluiten van het bestand waren in Gaza-stad al weer vuurgevechten te horen. Zondag waren Hamas en Fatah ook al een staakt-het-vuren overeengekomen, maar dit akkoord werd een dag later al weer gebroken. De Palestijnse Autoriteit heeft intussen alle beschikbare troepen gemobiliseerd om aan de straatgevechten een eind te maken.

De onafhankelijke minister van Binnenlandse Zaken nam maandag ontslag. Hani al-Qawasmi nam ontslag omdat hij naar zijn mening door voorstaande figuren binnen Fatah werd tegengewerkt in zijn poging om controle te krijgen over alle veiligheidstroepen. Premier en Hamas-voorman Ismail Haniyah neemt voorlopig de taken van Qawasmi over.