LEEUWARDEN - Door een schietpartij in Leeuwarden is maandagmiddag een 26-jarige man uit die stad gewond geraakt. De wildwestschietpartij is volgens de politie waarschijnlijk weer een gevolg van een al jaren durende vete tussen twee Antilliaanse families.

Teamchef Marc Jacobs van de Leeuwarder politie zat maandagavond met de handen in zijn haar. "Ik weet niet meer wat we hiertegen moeten doen", aldus de politieman.

Stoplicht

Rond 17.15 uur werd de bestuurder van een kleine grijze Seat die in de buurt van de Groningerstraatweg voor een stoplicht stond onder vuur genomen. Daardoor sneuvelde de achterruit van de auto. De bestuurder is daarop uitgestapt en naar een nabijgelegen tankstation gerend.

Ook daar is geschoten. "Het was spitstijd en er stonden gewoon mensen te tanken terwijl in het wilde weg werd geschoten", aldus Jacobs. Of de 26-jarige gewonde de autobestuurder is, is nog niet bekend.

Onder vuur

In januari namen vertegenwoordigers van de families elkaar ook al tweemaal in Leeuwarden onder vuur. In juli 2003 werd een 19-jarige Antilliaan geliquideerd. Bij die schietpartij viel ook een zwaargewonde. Twee Antillianen zijn daarvoor opgepakt en tot lange celstraffen veroordeeld.

Diezelfde maand vielen bij twee andere schietpartijen nog twee zwaargewonden. In de zomer van 2003 werd Leeuwarden nog een aantal keren opgeschrikt door schietpartijen, waarbij opnieuw een gewonde viel.

Den Haag

In maart 2006 namen twee Antillianen elkaar op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek onder vuur. Daarbij werd niemand geraakt. Bij de vete tussen de Leeuwarder families zijn ook Antillianen uit onder meer Den Haag en Almere betrokken.

De politie heeft al meermalen geprobeerd een van de families uit Leeuwarden te laten verhuizen. Ook is gepoogd de Antillianen terug te sturen naar de Antillen. "Dat lukte met minister Verdonk bijna, maar dat is later door de Kamer tegengehouden", aldus Jacobs.

Burgemeester Geert Dales kon nog niet uitgebreid reageren. "Dit is niet mooi, maar we moeten eerst rustig naar de feiten kijken", aldus Dales.