DEN HAAG - Een van de hoofdverdachten in de Haagse metselmoordenzaak is vrijdag aangekomen in Nederland en maandag voorgeleid aan de rechter commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag maandag laten weten.

De rechterlijke macht in India gaf eind maart toestemming om de 36-jarige Aniel D. uit te leveren aan Nederland. Volgens zijn Nederlandse advocaat Martine Groeneveld had D. zelf om zijn uitlevering verzocht. Nederland had ook op zijn uitlevering aangedrongen.

Zaanstreek

Justitie verdenkt Aniel van betrokkenheid bij de moord op twee mannen uit de Zaanstreek op 12 augustus 2004. De politie vond de lijken van Rob Mahabier en Jeroen Dekkers enkele maanden later ingemetseld in een pand aan de Haagse Wolmaransstraat. Ze zouden zijn omgebracht na ruzie over geld.

De verdachte vluchtte naar India, waar hij in januari 2006 werd aangehouden. Zijn broer en zijn vader hoorden in januari twintig jaar celstraf in deze zaak tegen zich eisen.

Tegen twee medeverdachten eiste de openbaar aanklaagster straffen gelijk aan de voorlopige hechtenis. De rechtbank deed echter geen uitspraak en heropende de zaak, omdat het onderzoek door justitie onvolledig zou zijn geweest.

Bewijs

Het aanvulllende onderzoek heeft mogelijk nieuw bewijsmateriaal aan het licht gebracht. In de woning aan de Cartesiusstraat, waar de twee mannen werden vermoord, zijn 31 nieuwe sporen gevonden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de sporen op DNA-materiaal van verdachten en slachtoffers. Aniel D. zal in de strafzaak tegen de andere vier verdachten als getuige worden gehoord.