BAGDAD - De Amerikaanse strijdkrachten vrezen dat drie militairen in Irak zijn ontvoerd door terroristen van het netwerk al-Qaeda. Legerwoordvoerder generaal Caldwell heeft dit maandag in Bagdad laten weten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag liep een patrouille van acht militairen, een Irakees en zeven Amerikanen van de genietroepen, in een hinderlaag ten zuiden van Bagdad. Vijf van hen werden gedood. De drie overlevende Amerikaanse militairen worden sindsdien vermist.

Een extremistische groepering die zich Islamitische Staat in Irak noemt, heeft zondag de ontvoering van de drie opgeëist. De groep is een samenraapsel van soennitische extremisten dat naar verluidt behoort tot het netwerk al-Qaeda.

Maandag waarschuwde de groep dat de Amerikanen moeten ophouden naar de drie te zoeken wanneer ze willen dat die blijven leven. Duizenden Amerikaanse troepen kammen de streek uit. De patrouille werd aangevallen bij de plaats Mahmudiyah, circa 30 kilometer ten zuiden van Bagdad.

Vierduizend gesneuvelden

De Amerikaanse strijdkrachten meldden maandag de dood van vier Amerikaanse militairen op zondag en maandag. Bijna vierduizend Amerikaanse militairen zijn sinds de invasie in 2003 gesneuveld in Irak. De Iraakse burgerbevolking heeft tussen de 63.000 en 70.000 mensen als gevolg van de oorlog verloren volgens onafhankelijke waarnemers van de groepering Iraq Body Count.

Deen

Maandag werd in het zuiden van het land ook een Deense militair gedood. Vijf collega's van hem raakten gewond toen ze werden aangevallen door een extremistische sjiitische militie, die ook een gepantserd voertuig van het Deense konvooi verwoestte met explosieven. De Deense militairen trekken zich naar verwachting dit jaar nog terug uit Irak. Het parlement in Kopenhagen bespreekt dat dinsdag.

Bomaanslagen

Voorts zijn maandag bij twee bomaanslagen in de hoofdstad circa tien mensen om het leven gekomen onder wie vier politieagenten. De meeste doden vielen toen een autobom ontplofte in een parkeergarage in de wijk al-Karrada in het centrum van Bagdad.