BRUSSEL - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) ziet "om financiële redenen" af van de aanschaf van dertig Tomahawk-raketten. Dat heeft hij maandag tijdens een briefing in Brussel bekendgemaakt.

Hij zet de ongeveer 70 miljoen euro die ermee gemoeid is liever op een andere manier in. De minister noemde het werven en behouden van defensiepersoneel een van zijn prioriteiten. De VVD spreekt van een "uitverkoop" van Defensie.

Geweldsniveau

De minister vindt de kruisraketten onnodig voor Nederland, omdat het land nooit op een dergelijk "hoog geweldsniveau" zal opereren. Zijn voorganger Henk Kamp wilde de Tomahawks hebben om er naast de Britten en de Verenigde Staten vanaf fregatten precisiebombardementen mee te kunnen uitvoeren.

Van Middelkoop benadrukte verder dat de financiering van zes Chinook-transporthelikopters geen problemen oplevert. Eerder lekte uit dat hij in de clinch lag met minister Wouter Bos (Financiën) over de ongeveer 370 miljoen euro voor de aanschaf.

Maar volgens Van Middelkoop is daar geen sprake van. Hij zal de 250 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor vredesoperaties, niet gebruiken voor deze helikopters.

Personeel

Zondag lekte al uit dat Van Middelkoop bezig was met een herschikking van zijn begroting en dat hij overwoog de aanschaf van de Tomahawks uit te stellen om meer geld vrij te krijgen voor personeel.

Volgens een ambtelijke notitie zou ook bezuinigd kunnen worden door het schrappen van een squadron F-16-straaljagers en Leopardtanks. Maar daar wilde de minister maandag nog niets over zeggen. De militaire vakbonden reageerden hier bezorgd op.

Slachtoffers

De VVD is geschokt en wil opheldering van de minister. De VVD vreest dat dit op termijn kan leiden tot meer slachtoffers onder de militairen. Volgens Kamerlid Arend Jan Boekestijn deugt er niets van de defensiebegroting. Hij stelt dat Van Middelkoop de stijgende exploitatiekosten betaalt met het verkopen van de "kroonjuwelen van het materieel". "Dan ben je bezig om de krijgsmacht zichzelf te laten opeten."

Bovendien vindt de VVD de aanschaf van de Tomahawks wel belangrijk voor Defensie, als dat mee wil doen aan de grote crisisoperaties en mee wil kunnen praten met de Verenigde Staten en de Britten.