PEKING - De Chinese dissident Wang Bingzhang (55) is maandag tot levenslang veroordeeld wegens spionage voor Taiwan en het leiding geven aan een 'terroristische' groep. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld.

Wang woonde sinds 1982 in New York. Vorig jaar verdween hij in Vietnam en was maandenlang spoorloos. In december meldde China ineens dat Wang uit handen van ontvoerders was bevrijd en vervolgens was gearresteerd wegens spionage.

Volgens de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie Free China Movement is Wang juist door de Chinese overheid ontvoerd en vervolgens vals beschuldigd. Volgens het staatspersbureau China Nieuws is de 55-jarige Wang in januari voor zijn rechters verschenen. Het proces duurde een dag.

De aanklagers stelden dat Wan vanaf 1982 voor Taiwan heeft gespioneerd en aan het land militaire geheimen heeft doorgespeeld. Vanaf 1996 zou Wang allerlei terreurdaden hebben georganiseerd zoals moord, aanslagen op de Chinese ambassade in Thailand en het vestigen van een trainingskamp in het noorden van Thailand.

Gezondheid

Wangs vier kinderen hebben de Amerikaanse nationaliteit en wonen in de VS. Zijn dochter liet het Franse persbureau AFP weten dat het niet goed gaat met haar vader. "Zijn gezondheid is slecht." Haar moeder verkeert in een shock.

Wang is al lange tijd een tegenstander van het Chinese regime. In de jaren '80 richtte hij twee groepen voor dissidenten in ballingschap op. Ook speelt hij een belangrijke rol in de verboden Democratische Chinese Partij. Veel leiders van deze partij zijn al opgepakt.