UTRECHT - Een lijst met vijftien bekende overlastplegers, mogelijk een wijkverbod voor 'ruziezoekers' van buiten de wijk, inzet van een bewakingscamera om de overlastplegers en eventueel hun ouders te confronteren met hun gedrag.

Deze maatregelen neemt de politie in Utrecht in de strijd tegen de overlast in de Utrechtse wijk Ondiep. Dat heeft de politie maandag laten weten.

De maatregelen staan in een plan van aanpak dat de politie opstelde tegen de overlast in de wijk, waar op 11 maart een wijkbewoner werd doodgeschoten door een agent. De politie kwam die avond af op meldingen over overlast in de wijk.

Bewonersbijeenkomsten

Het plan van aanpak is opgesteld na zes bewonersbijeenkomsten met politie en gemeente die georganiseerd werden na het schietincident. De politie wil harder optreden tegen de 'hangjongeren'. Daarom krijgt elke minderjarige overlastpleger en zijn of haar ouders een brief waarin staat dat zijn of haar gedrag niet wordt getolereerd.

Ondiepers klagen al langer over overlast in de wijk. Volgens de politie, die in 2006 een offensief inzette tegen de overlast, was die overlast op het moment van het schietincident al fors verminderd.

Zo zou in de eerste vier maanden van 2007 het aantal overlastincidenten met jeugdigen 59 procent lager zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zou de criminaliteit, met name vernieling en auto-inbraak, over die periode in Ondiep gedaald zijn met 26 procent.

Surveillances

De top vijftien van overlastplegers wordt volgens een woordvoerder van de politie extra in de gaten gehouden. "Je zou kunnen denken aan surveillances in de wijk die worden toegespitst op deze personen of een wekelijks huisbezoek van de wijkagent."

De politie hoopt met de 'lik-op-stukaanpak' vooral ook de ouders van de jongeren te kunnen betrekken bij het probleem. "De inzet van de camera, die gaat lopen op het moment dat overlast wordt waargenomen, moet de jongeren direct confronteren met hun gedrag. De kracht zit 'm in die directe confrontatie."