UTRECHT - De wachtlijst voor kinderen die recht hebben op jeudgzorg, is in enkele maanden tijd weer enorm gegroeid. Als het in dit tempo doorgaat, wachten eind van het jaar opnieuw meer dan 5000 jongeren op geschikte hulp.

Dat stelt maandag de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep), de werkgeversorganisatie voor jeudgzorg, welzijn en maatschappelijk ondernemen. In januari dit jaar waren de wachtlijsten vrijwel weggewerkt door een grote financiële injectie van het Rijk.

Maar in april stonden alweer ruim 1600 kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst, aldus voorzitter Hans Nieukerke van de MOgroep.

Resultaat

Het kabinet gaf vorig jaar 100 miljoen euro extra aan instellingen voor jeugdzorg om de wachtlijsten weg te werken. Dat lukte, maar onder meer de MOgroep waarschuwde begin dit jaar al dat het resultaat alleen blijvend zou zijn als er structureel een kleine honderd miljoen extra voor de zorg zu worden uitgetrokken.

Noodklok

"We luiden de noodklok, nu blijkt dat na vier maanden alweer bijna zevenhonderd kinderen wachten op ambulante zorg, 525 kinderen op de lijst staan voor een plekje in een tehuis, 170 jongeren dagbehandeling nodig hebben en 280 kinderen aangemeld zijn voor pleegzorg", stelt Nieukerke, die tevens directeur van de Hoenderloo Groep is, een van de grootste instellingen voor jeugdzorg in Nederland.

Geldgebrek

Dat de wachtlijst zo explosief groeit, komt volgens de ondernemers doordat allerlei extra projecten die vorig jaar mogelijk waren weer zijn stopgezet wegens geldgebrek. Bovendien hebben steeds meer jongeren steeds langer hulp nodig, zodat er weinig plaats vrij komt.

De MOgroep vindt dat minister Rouvoet van Jeugdzaken nog dit jaar 103 miljoen euro vrij moet maken om de wachtlijsten opnieuw aan te pakken. Voor de jaren daarna is structureel 83 miljoen euro extra nodig.