DEN HAAG - Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) ziet niets in het plan van Frankrijk en Duitsland om het aantal wapeninspecteurs in Irak uit te breiden en een VN-macht in het land te stationeren.

Hij is bovendien ontevreden dat hij in media heeft moeten horen van "een zogenoemd vredesplan", aldus zijn woordvoerder zondag. "Dit is niet de manier waarop dit zou moeten."

Duitse minister van Defensie Peter Struck heeft het bestaan van het plan bevestigd, maar de Fransen zeggen dat er geen geheim plan is. "De timing van dit zogenoemde vredesplan is zeer ongelukkig", stelt de zegsman. "Juist nu de druk op Irak zo maximaal mogelijk moet zijn, lanceren de twee landen blijkbaar buiten iedereen om een plan. Dat helpt niet."

Vorige week wees De Hoop Scheffer al de suggestie af van de Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin om meer wapeninspecteurs naar Irak te sturen. "Het gaat erom dat de inspecteurs niet als detectives met zaklampen rondwandelen, maar dat Saddam Hussein het licht aan doet", zei hij hierover.

PvdA-Tweede-Kamerlid Koenders liet zich zondagavond in het tv-programma Netwerk wel positief uit over het vermeende voorstel van Frankrijk en Duitsland. De sociaal-democraten maakten al eerder duidelijk het eens te zijn met de lijn van Frankrijk.