AMERSFOORT - Het is niet te bewijzen dat de brand die in het cellencomplex op Schiphol woedde, bewust is aangestoken. Dat blijkt volgens advocaat Eduard Damman uit technisch onderzoek dat in opdracht van het Openbaar Ministerie uitgevoerd werd.

Bekijk video

Damman bevestigt hiermee een artikel in dagblad De Pers van maandag.

Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven. De Schipholbrand kostte in oktober 2005 aan elf mensen het leven. Zij zaten in het complex in vreemdelingenbewaring.

Daglicht

Justitie verdenkt de Libiër Achmed Al-J. van opzettelijke brandstichting in zijn cel. Door het rapport van ingenieursbureau DGMR in Maastricht komt de verdenking echter in een ander daglicht te staan.

Al-J. is een cliënt van Damman en heeft altijd gezegd dat de brand in zijn cel per ongeluk is ontstaan doordat hij een smeulende sigaret wegschoot, waarna zijn beddengoed vlam vatte.

Conclusies

Volgens Damman zijn de conclusies van het onderzoek onder meer dat 'niet op betrouwbare wijze een onderscheid is te maken tussen het wegschieten van een peuk en brandstichting.'

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de resultaten 'een ongeval geenszins uitsluiten' en dat er 'geen overtuigende aanwijzingen' zijn dat de brand opzettelijk is aangestoken.