AMSTERDAM - In bewonerscentrum Hofgeest in de Bijlmer in Amsterdam zijn zondagavond twintig mensen onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. Negen personen zijn naar het AMC Ziekenhuis vervoerd voor een zogeheten zuurstoftherapie, zo meldde de GG & GD. De anderen konden ter plekke worden behandeld of gingen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis.

De brandweer constateerde dat er een koolmonoxidedamp aanwezig was in het buurtcentrum, waar op dat moment een dansgroep aanwezig was. Volgens de GG & GD waren de klachten mild en hadden mensen voornamelijk last van hoofdpijn en misselijkheid.

Het aantal slachtoffers is wellicht nog hoger omdat mensen vertrokken zijn voordat de ambulances ter plekke waren. De politie zocht zondagavond nog twee mensen uit Nieuw-Vennep die zonder behandeling waren vertrokken. Koolmonoxide gaat in het bloed zitten en belemmert de zuurstofopname.

Zonder behandeling kan dit ernstige consequenties hebben. Een lange blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide kan uiteindelijk leiden tot de dood.