TARIN KOWT - Nederland heeft Duitsland gevraagd mee te helpen bij de wederopbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan. Den Haag zou hiertoe een officieel verzoek bij de regering in Berlijn hebben ingediend, meldde het Duitse persbureau DPA maandag.

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul neemt in de komende dagen een besluit over het verzoek, aldus DPA. Als zij het groene licht geeft, wordt Uruzgan het zwaartepunt voor de Duitse wederopbouw in het zuiden van Afghanistan.

De Duitsers zouden betrokken worden bij wederopbouwprojecten via de 'Organisatie voor Technische Samenwerking' (GTZ), een overheidsontwikkelingsorganisatie. De Duitsers zouden in Uruzgan voor zover bekend niet militair actief worden.

Welkom

De Nederlandse commandant in Uruzgan, Hans van Griensven, noemt een samenwerking met Duitsland "meer dan welkom". De chef van de afdeling Afghanistan van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Michael Koch, toonde zich tijdens een recent bezoek aan Tarin Kowt in Uruzgan "zeer enthousiast".

Nederland wil dat het Duitse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zich voor een lange periode gaat binden aan de wederopbouw van Uruzgan. De Duitsers zijn tot nu toe alleen actief in het relatief rustige noorden van Afghanistan.

Een van de grootste projecten die nu in Uruzgan moeten gaan lopen is de bouw van een weg tussen de hoofdstad Tarin Kowt en de plaats Chora. Daarnaast zou GTZ ook betrokken worden bij de verbetering van de teelt van fruit en amandelen als alternatief voor de verbouw van opium.

Nederland heeft 1400 militairen in Uruzgan. In de provincie zijn de Taliban zeer actief. Australië stuurt deze zomer nog eens 450 man gevechtstroepen naar Uruzgan.

Wederopbouw

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zei in maart tijdens een bezoek aan Afghanistan dat er meer moet worden gedaan aan de wederopbouw in het zuiden van het land. Hij zei toen dat de balans tussen militair optreden en reconstructiewerkzaamheden moet worden verbeterd.

De Nederlandse regering neemt deze zomer een besluit of de missie in Uruzgan, die tot augustus 2008 duurt, wordt verlengd. Nederland staat onder internationale druk om langer te blijven.