GAZA-STAD - De schermutselingen in de Gazastrook tussen aanhangers van de rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah zijn maandagochtend weer hervat. Daarbij vielen zeker twee doden en raakten meerdere mensen gewond.

Bekijk video

Zondagavond wisten Egyptische bemiddelaars nog een staakt-het-vuren te arrangeren, nadat hevige gevechten dit weekend zeker vijf levens hadden geëist. De wapenstilstand werd echter na korte tijd gebroken.

Het ging zondag om de hevigste gevechten sinds Hamas en Fatah in februari een akkoord sloten over de vorming van een regering van nationale eenheid. Het geweld brak uit nadat een lokale leider van de aan Fatah gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigades eind vorige week werd doodgeschoten.

Kantoor

De Brigades beschuldigden Hamas achter de aanslag te zitten, waarna de gevechten uitbraken. Hamas ontkent iets met de schietpartij te maken te hebben. Maandag werd een Fatah-activist doodgeschoten in Gaza-stad. Hamas zou ook een kantoor van Fatah in brand hebben gestoken.

De Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Hani al-Qawasmi, is maandag in verband met het geweld afgetreden. Al-Qawasmi was mede verantwoordelijk voor de controle over de verscheidene veiligheidsmilities in de Palestijnse gebieden. Premier Ismail Haniyah, die vorige maand nog een eerder aangeboden ontslag van de minister had afgewezen, heeft het ontslag na de jongste uitbarsting van geweld nu wel geaccepteerd.