APARECIDA - Paus Benedictus XVI heeft zondag tijdens een toespraak de "autoritaire regeringen" in Latijns-Amerika bekritiseerd, aldus de BBC. De 80-jarige deed dat in het Braziliaanse Aparedica tijdens de opening van de vijfde algemene vergadering van de Celam, de bisschoppenconferentie van Latijns-Amerika en de Cariben.

Bekijk video

De conferentie, de eerste in vijftien jaar, bespreekt de manier waarop de Rooms-Katholieke Kerk haar invloed in Latijns-Amerika kan uitbreiden. De roomse kerk heeft hier de afgelopen jaren veel aanhang verloren aan evangelische kerkgenootschappen.

Marxisme

Benedictus bekritiseerde niet nader genoemde regeringen die volgens hem met "ouderwetse ideologieën zijn getrouwd die niet overeenkomen met de christelijke visie van mens en samenleving". Zowel marxisme als communisme is volgens hem verantwoordelijk voor de sociale problemen in de regio. Ook veroordeelde hij de groeiende kloof tussen arm en rijk.

De paus drong er op aan de "verzwakking van het christelijke leven" tegen te gaan. Hij zei de opkomst van "secularisme, hedonisme, onverschilligheid en de bekeringsijver van de talrijke sektes, animistische religies en nieuwe pseudo-religieuze fenomenen" te betreuren. Hij drong er bij de bisschoppen op aan de leegloop van de kerk te stoppen.

Bevrijdingstheologie

Eerder op de dag waarschuwde de paus tijdens een eucharistieviering voor tienduizenden gelovigen in het Braziliaanse Maria-bedevaartsoord Aparecida voor de nog altijd in Latijns-Amerika invloedrijke bevrijdingstheologie. De paus zei dat het christendom geen politieke ideologie en evenmin een sociale beweging of een economisch systeem is.

De paus heeft inmiddels zijn vijfdaagse bezoek aan Brazilië afgesloten en is weer op weg naar Rome. Hij zei bij zijn afscheid op het vliegveld van Sao Paulo "intensieve en onvergetelijke uren te hebben beleefd".