HAREN - Een uitbraak van een buikgriepvirus in een verzorgingshuis in het Groningse Haren heeft aan een bewoner het leven gekost. Daarnaast zijn 35 bewoners van het tehuis ziek. Drie van hen zijn in een ziekenhuis opgenomen, een verkeert in levensgevaar.

Bekijk video

Ook zeven personeelsleden van verzorgingshuis De Zonnehof zijn ziek geworden. Dat maakten de GGD Groningen, politie en brandweer zondagavond tijdens een persconferentie bekend.

Omvang

Volgens de gezondheidsdienst gaat het niet om een uitzonderlijk griepvirus, maar is de omvang van de uitbraak wel opvallend groot.

Het virus kan veel schade toebrengen omdat bewoners van een verzorgingshuis doorgaans een lagere weerstand hebben, aldus de GGD. De hulpdiensten lieten weten dat zij er van uitgaan dat het virus zich beperkt tot het tehuis.

Norovirus

Het gaat om het zogenaamde norovirus, dat enkele dagen geleden in het tehuis de kop op stak. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

Het is een zeer besmettelijk virus dat met name wordt overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree.

Ziek

Vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven komen geregeld epidemieën voor waarbij het geen uitzondering is dat de helft van de ouderen of kinderen en de helft van het personeel tegelijkertijd ziek is.