AMSTERDAM - Bijna zeven van de tien Nederlanders willen niet dat Turkije toetreedt tot de Europese Unie. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Tegen is 67 procent, voor is 28 procent. De rest gaf geen mening. Alleen GroenLinks-stemmers zijn in meerderheid voor toetreding van het deels islamitische land.

De grootste tegenstanders zijn te vinden onder aanhangers van de PVV van Geert Wilders, van wie twee procent voorstander is, en van de ChristenUnie. Drie procent van de aanhang van deze partij is voor.

Europese grondwet

De Hond peilde ook de mening van Nederlanders over de plannen van het kabinet voor een wijzigingsverdrag in plaats van de Europese grondwet.

Een meerderheid van 52 procent vindt dat het kabinet het referendum van 2005 negeert als het zijn plannen voor het wijzigingsverdrag doorzet.

Dit verdrag, korter dan de grondwet, wordt door tegenstanders omschreven als een grondwet die via de achterdeur toch binnenkomt.

Vier van de tien Nederlanders zijn tegen de invoering van een wijzigingsverdrag. Iets minder mensen zijn voor: 37 procent.

Mocht het kabinet de plannen doorzetten, dan is 55 procent van mening dat er een referendum moet komen.

Steun PvdA

Uit de peiling blijkt eveneens dat de steun voor de PvdA licht is gestegen ten opzichte van vorige week.

De sociaaldemocraten zouden nu 25 zetels krijgen, tegen 23 vorige week. Het CDA verliest ten opzichte van vorige week een zetel en komt op 36, de SP gaat van 31 naar 30 en de VVD van 22 naar 21.

De Partij voor de Dieren stijgt van twee naar drie zetels. De andere partijen blijven op het niveau van vorige week.