TEHERAN/BAGDAD - Amerikaanse en Iraanse functionarissen gaan binnen enkele weken praten over de veiligheid in het Iraanse buurland Irak. Dat maakte de Amerikaanse regering bekend, nadat het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder zondag al bereidheid tot direct overleg had getoond.

De gesprekken gelden als eerste officiële bilaterale contact sinds beide landen hun relatie bevroren na de islamistische revolutie in 1979 in Iran. Washington en Teheran beschouwden elkaar als aartsvijanden.

Gesprekken

De Verenigde Staten hadden de Iraanse regering via de Zwitserse ambassade in Teheran voor de gesprekken uitgenodigd.

De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, gaat namens de Amerikaanse regering met de Iraniërs onderhandelen.

Verlichten

Volgens Teheran moet het overleg "de pijn en het lijden van het Iraakse volk" verlichten. Ook willen Iran en de VS de Iraakse regering van premier Nuri al-Maliki steunen en versterken en veiligheid en vrede in Irak brengen.

Veiligheid

Dat het met de veiligheid slecht is gesteld, bleek ook zondag weer. Een zelfmoordaanslag met een autobom op het hoofdkwartier van een Koerdische partij in het Noord-Iraakse Makhmour eiste zeker vijftig mensenlevens.

Tientallen anderen, onder wie naar verluidt ook de burgemeester, raakten gewond. Het door Koerden gedomineerde noorden van Irak geldt als relatief veilig.

Explosieven

In het kantoor van de Koerdische Democratische Partij vond net een vergadering plaats toen de zelfmoordenaar een auto vol explosieven voor het gebouw tot ontploffing bracht.

Beelden van de plaats van de aanslag toonden ingestorte en uitgebrande gebouwen en veel verkoolde auto's.

Actie

Een Iraakse tak van het terreurnetwerk al-Qaeda verklaarde zondag drie Amerikaanse militairen gevangen te hebben genomen bij een gewapende actie ten zuiden van Bagdad.

Amerikaanse militairen zoeken sinds zaterdag met helikopters naar drie vermiste soldaten.

Verklaring

De organisatie Islamitische Staat in Irak stelde in een verklaring dat strijders de Amerikanen zaterdag een slag toebrachten in de stad Mahmudiyah.

Volgens de terreurgroep zijn in de confrontatie drie Amerikanen gevangengenomen en is een aantal Amerikaanse militairen gedood.

Omgebracht

Een Amerikaanse militaire woordvoerder had zaterdag al laten weten dat bij Mahmudiyah vier Amerikaanse militairen en een Iraakse tolk door opstandelingen waren omgebracht.