HARLINGEN - De piloot van het Cessna vliegtuigje dat zaterdagavond voor de kust van Harlingen in de Waddenzee neerstortte, is later op de avond in het ziekenhuis overleden. Dat maakte een woordvoerder van het korps Landelijke politiediensten (KLPD) bekend.

Bekijk video

Even na 20.30 uur stortte het eenmotorige vliegtuigje van de 64-jarige Duitse piloot neer. De vlieger werd rond 21.30 uur in kritieke toestand uit het water gehaald en naar een ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk is de piloot tijdens zijn vlucht onwel geworden.

De piloot, die op weg was naar het Duitse Emden, had zich bij het overschrijden van de Nederlandse grens niet gemeld. Volgens een woordvoerder van de Luchtmacht zijn na het uitblijven van radio-contact, twee F-16-vliegtuigen naar het vluigtuigje gestuurd.

Onwel

De F-16 piloten vlogen zeker een half uur naast de Cessna en probeerden contact met de piloot te krijgen. Dat lukte volgens een woordvoerder van de Luchtmacht noch via de radio noch via de cockpit. Daardoor ontstond bij de vliegers het idee dat de piloot tijdens zijn vlucht onwel is geworden.

De Cessna is vermoedelijk door brandstoftekort steeds langzamer gaan vliegen en uiteindelijk ter hoogte van Harlingen rustig in zee geland.

Wrak

Het wrak van het toestel wordt zaterdagnacht of zondag geborgen, aldus het KLPD.