MOSKOU - Rusland zal hoogstwaarschijnlijk zijn veto gebruiken als in de VN-Veiligheidsraad een resolutie ter tafel komt die voorziet in onafhankelijkheid voor de Servische provincie Kosovo. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zaterdag gezegd op de Russische televisie. Volgens ambassadeur Vitali Tsjoerkin wordt een dergelijk scenario "steeds waarschijnlijker".

Kosovo staat sinds 1999 onder tijdelijk VN-bestuur. Het Westen wil dat er dit jaar een definitieve oplossing komt, maar de belangen van de partijen lijken onverenigbaar: Belgrado wil zijn provincie terug, maar de etnisch Albanese meerderheid in Kosovo eist onafhankelijkheid.

Autonomie

VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari heeft een plan ontwikkeld dat voorziet in vergaande autonomie en dat naar verwachting leidt tot onafhankelijkheid. Servië wijst dat plan van de hand. Rusland maakte al langere tijd bezwaar tegen het plan van Ahtisaari en schaart zich nu steeds openlijker aan de kant van Servië.

Tsjoerkin zei dat Rusland een diplomatieke oplossing voor de zaak probeert te vinden maar dat de oplossing niet bestaat uit het "gewoon accepteren van de posities van landen waarmee wij diepe onenigheid hebben".

De VN-ambassadeur hekelde de haast waarmee westerse landen de kwestie-Kosovo willen oplossen. Volgens hem hanteren de haastmakers dubbele maatstaven: Wij vertellen onze westerse collega's vaak voor de grap: "Laten we een tijdsschema opstellen voor de crisis in het Midden-Oosten en het Israëlisch-Palestijns conflict binnen drie maanden oplossen", aldus Tsjoerkin.

Eerder op zaterdag liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Rusland "delen van de resolutie niet kan accepteren". Om welke delen het gaat, bleef onduidelijk.

Onderhandelen

De ambassadeur suggereerde dat Rusland bereid is volgende week over de tekst van de toekomstige VN-resolutie, die is opgesteld naar aanleiding van het plan van Ahtisaari, te onderhandelen. Dat gebeurt tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Moskou. Rice komt maandag aan in de Russische hoofdstad.