ROME - In Rome hebben zaterdag tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het voornemen van de regering om ongetrouwde stellen, ook homoseksuele partners, meer rechten te geven.

Volgens de organisatoren van de demonstratie kwam zeker een half miljoen mensen opdagen op de "Familiedag" die op een plein in het centrum van de Italiaanse hoofdstad werd gehouden.

Gezinnen

De demonstranten, veelal complete gezinnen, werden met 3000 bussen en verscheidene speciale treinen vanuit de provincie naar Rome vervoerd. Honderden vrijwilligers deelden water en ballonnen voor de kinderen uit.

De mensen werden verder vermaakt door clowns en konden zich vergapen aan een metershoge bruidstaart van plastic waarop met grote letters 'Ja voor het Gezin' was geschreven. De betoging werd bijgewoond door verscheidene conservatieve politici, onder wie de voormalige premier Silvio Berlusconi. De organisatie lag in handen van de roomskatholieke kerk en conservatieve groeperingen.

Activisten

Even verderop, op het Piazza Navona, hielden enkele linkse activisten en verenigingen voor homoseksuelen een tegenbetoging die een veel kleinere opkomst trok.

Het wetsvoorstel van de regering Prodi stelt onder meer voor om ongetrouwde partners rechten te geven op het gebied van erfrecht, uitkeringen en pensioenen. Het aantal kinderen dat buiten het huwelijk wordt geboren is in Italië de afgelopen tien jaar verdubbeld. Daarentegen is het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt gesloten tussen 1972 en 2005 gedaald van 419.00 naar 250.000.