KARACHI - Bij politieke onlusten in de Pakistaanse stad Karachi zijn zaterdag zeker 27 mensen om het leven gekomen. Aanhangers van de twee maanden geleden geschorste opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry en leden van oppositiepartijen botsten met de pro-regeringspartij MQM, zo meldden ooggetuigen.

Er vielen zeker negentig gewonden. In de straten van de grootste stad van Pakistan waren schoten te horen, tientallen auto's en bussen gingen in vlammen op en de wegen naar het vliegveld waren afgesloten.

De rellen begonnen nadat Chaudhry vanuit Islamabad naar Karachi vloog om zijn aanhangers toe te spreken. Als gevolg van de onrust en de blokkades rond de stad kon de ontslagen opperrechter het vliegveld echter niet verlaten.

Een woordvoerder van Chaudhry verklaarde dat de autoriteiten hebben geprobeerd de opperrechter te arresteren toen hij een stap buiten de viplounge van de luchthaven zette. Chaudhry bracht verscheidene uren op het vliegveld door en besloot pas na zwaar aandringen van de lokale machthebbers terug te vliegen naar de hoofdstad.

Machtsmisbruik

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zette de topjurist in maart aan de kant omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Maar volgens de oppositie zette de president Chaudhry buitenspel om in november een nieuwe ambtstermijn in de wacht te kunnen slepen.

Musharraf zou een rechter willen benoemen die hij makkelijker kan manipuleren. Door zijn schorsing werd de opperrechter het symbool van het verzet tegen generaal Musharraf. Chaudhry weigert overigens op te stappen en zegt zijn schorsing aan te vechten.

Volgens ooggetuigen kwam de politie in Karachi niet in actie toen sympathisanten van Chaudhry slaags raakten met aanhangers van de regering. De meeste slachtoffers vielen onder de leden van oppositiepartij PPP.

Advocaten

Ook advocaten in Karachi die zich wilden verzamelen bij het gerechtsgebouw waar Chaudhry zou spreken zouden zijn aangevallen door de MQM, zo meldde een woordvoerder van een juridisch genootschap. Ook toen greep de politie niet in, aldus de BBC. De pro-regeringspartij MQM spreekt tegen dat het betrokken was bij de onlusten.

Musharraf heeft vooralsnog suggesties als zou in Karachi de noodtoestand worden uitgeroepen van de hand gewezen. Hij heeft wel extra politietroepen naar de stad gestuurd.